Gemilerde ana makine kaynaklı titreşim ve gürültünün analizi - Diyaroğlu, Çağan (My University, 2009)
Son zamanlarda gemilerle yapılan yolcu ve yük taşımacılığındaki artışa paralel olarak gemilerde konfora ve insan sağlığına verilen önem de artmıştır. Bunun sonucu olarak gürültü ve titreşim konusu en önemli ilgi alanı haline gelmiştir. Gürültü ve titreşimin gemi adamlarının çalışmasını engellemeyecek, insan sağlığına ve gemi yapısına zarar vermeyecek, konforu etkilemeyecek değerlerde olması bu bağlamda oldukça önemlidir. Gemilerde en önemli gürültü ve titreşim kaynakları ana makineler ve diğer yardımcı makinelerdir. Bu yüzden mümkün olduğunca az gürültü ve titreşim yayımı yapan makineleri üretmek oldukça önemlidir. Ancak, gerek yüksek güçte ve verimde gerekse düşük maliyette makina talebi üreticilerin işini oldukça zorlaştırmaktadır. Bu talebe cevap verebilmek amacıyla makinelerin ve yapıların gürültü ve titreşime karşı yalıtımı önem kazanmaktadır. Bu çalışmada dizayn aşamasındaki bir geminin gürültü ve titreşim analizi enerji temelli bir metot olan İstatistiksel Enerji Analiz (İEA) yöntemi ile yapılmıştır. Analiz aşamasında bu yöntemi kullanarak çözüm yapan VAOne programından yararlanılmıştır. İEA yönteminin uygulanabilirliği, avantajları ve dezavantajları tartışılmıştır. Gemideki mevcut makinelerin gürültü ve titreşime etkisi incelenmiş ve elde edilen cevapların azaltılması amacıyla geminin çeşitli mahallerine yalıtım uygulamaları yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: İstatistiksel enerji analiz yöntemi; Titreşim ve gürültü analizi; Yalıtım