İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin matematiksel problemleri çözme ve kurma süreçlerinin incelenmesi - Akten, Sevgi (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin matematiksel problemleri çözme ve kurma süreçlerini incelemek ve bu süreçlerde kullandıkları adımları ortaya koymaktır. Araştırma, hem nicel hem de nitel yöntemlerle elde edilen veriler üzerine kurulmuştur. Araştırmanın yöntemi karma yöntemdir. Araştırma problem çözme becerisine sahip 100 öğrenci ile yürütülmüştür. Bu öğrencilerden 10 tanesi ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Araştırmacı tarafından hazırlanan ve uzman görüşü ile güvenilirliği sağlanan beş adet matematiksel problem ile beş adet problem kurma alanının yer aldığı başarı testi öğrencilere uygulanmıştır. Nicel verilerin analizi neticesinde, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin problem çözme yeteneği ile problem kurma yeteneği arasında anlamlı bir ilişki olduğu ortaya çıkmıştır. Yine öğrencilerin problem kurma becerisi ile kurduğu problemi çözebilme becerisi arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Problem kurmanın faydası problem çözme sürecindeki plan yapma aşamasında gözlemlenmiştir. Öğrenciler problem kurarken çözdüğü problemi daha ayrıntılı düşünmüş ve çözümün doğruluğunu değerlendirmişlerdir. Nitel verilerin analizi neticesinde öğrencilerin, problem çözme aşamalarının farkında olmasalar da problem çözme aşamalarını uyguladıkları sonucu elde edilmiştir. Bununla beraber öğrencilerin, problemi anlama ve planı uygulama aşamalarını gerçekleştirdikleri ancak sonucu kontrol etme ve değerlendirme aşamalarını ise yeterince gerçekleştiremedikleri sonucuna ulaşılmıştır. Gözlemlenen öğrencilerde problem çözme sürecinin en çok atlanan ve belki de unutulan adımı olan sonucu kontrol etme adımını, çoğunlukla gerçekleştiremedikleri görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: İlkokul matematik eğitimi; Problem kurma; Problem çözme