Türk deniz ticaret filosunun Paris memorandumu kapsamında incelenmesi - Karataş, Behlül (My University, 2011)
Deniz taşımacılığı, ekonomik, emniyetli ve nispeten çevre dostu olması nedeniyle taşımacılık türleri arasında dünyada en çok tercih edilenidir. Sektörün bu özelliklerini ve konumunu sürdürebilmesi için gemilerin sık ve ayrıntılı denetimlere tabi tutulması ihtiyaç haline gelmiştir. Deniz ulaştırmasında, sürekli gelişen anlaşmalar ve kurallara rağmen, tesis edilen uluslararası standartlar altyapı ve kaynak eksikliği nedeniyle arzu edilen seviyede hayata geçirilememektedir. Liman Devleti Denetimi, bu eksikliklerin engellenmesi ve ifşa edilmesi ile bayrak devletlerinin konuya daha fazla ilgi göstermelerini ve istenilen standartların uluslararası platformda kabul görmesini sağlamak için ortaya çıkmış ve yaygınlaşmıştır. Liman Devleti Denetimi, yabancı bayraklı gemilerin ulusal limanlardaki kontrolüdür. Deniz taşımacılığını, standart altı gemilere karşı koruma sorumluluğu öncelikli olarak bayrak devletlerine düşer. Bayrak devletleri yetersiz olduğu zaman liman devletleri devreye girmektedir. Bu çalışma ile Türkiye'nin Paris Mutabakat Zaptı kapsamında Türk Bayraklı gemilerin tutulma sebeplerini analiz ederek gemi işletmecilerimize rehber olması amaçlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Türk deniz ticaret filosuna genel bakış; Paris mutabakat zaptının temel ilkeleri; Riyad liman devleti denetimi