Merkezi klima sistemlerinin karşılaştırılması - Ergin, Ayşe Göknil (My University, 2000)
Günümüzde kullanılan başlıca merkezi klima sistemleri kullanım alanları, avantajları, dezavantajları, çeşitleri ve şematik şekilleriyle birlikte incelenmiştir. Bu sistemler tüm havalı sistemler, fan-coil sistemleri ve VRV sistemleridir. Ayrıca Spilotair ve KX2 sistemlerine de değinilmiştir. Bir iş merkezi mimarisi üzerinde E20-II (Carrier) programında ısı kazancı ve ısı kaybı hesapları yapılmıştır. Çıkan sonuçlara göre bu iş merkezine tek kanallı sabit hava hacimli tüm havalı sistem ile iki borulu fan-coil sistemi uygulanmıştır. Sonuç olarak da genel bir mukayese yapılmıştır. Bu mukayesede yukarıda adı geçen merkezi klima sistemlerinin avantaj ve dezavantajları bir tablo yapılarak kıyaslanmış ve bu sistemlerin ne tür binalarda uygulanabileceğine değinilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Tüm havalı sistemler; Fan-coil sistemleri vrv sistemler; Alternatif olabilecek diğer sistemler; Merkezi klima sistemi; Isıtma; Soğutma; İklimlendirme; Hava; Soğutucu akışkan