Sebze ve meyvelerdeki pestisit analiz metodlarının geliştirilmesi - Yayla, A. Murat (My University, 2003)
Bu çalışmada portakal örneklerine 150 |i.g/kg konsantrasyonda olacak şekilde katım yapılan farklı guruplara ait 28 pestisitin analizi, çoklu pestisit kalıntı analiz metodu kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Pestisit katım yapılan örneklere asetonitril ekstraksiyonu uygulandıktan sonra C-18 ve Florisil katı faz ekstraksiyonu kartuşları ile temizleme (clean up) işlemi gerçekleştirildi. Hazırlanan numune çözeltileri HP-5MS kapiler kolonların kullanıldığı Azot-Fosfor ve Elektron yakalama dedektörlü gaz kromatografisi (GC-ECD/NPD) sistemleri ile tespiti ve miktarsal analizleri gerçekleştirildi. Seçilen pestisitlerin doğrulamaları aynı kolona sahip gaz kromatografisi kütle spektrometresi (GC-MS) sisteminde seçilen iyonları izleme modunda (SİM) gerçekleştirildi. Analizi yapılan pesitisitlerin dedeksiyon limitleri tüm pestisitler için 0,56-26,06 ug/kg arasında değişmektedir. Numunelere katım yapılan pestisitlerin %86'smm geri kazanımdan %82 ile %138 arasında değişmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Portakal; Pestisit; Pestisit analiz metotları