Bireysel ve merkezi ısıtma sistemlerinde verimlilik ve ekonomiklik analizi - Acarkan, Bilge (My University, 2005)
Makine Mühendisliğinin en önemli alanlarından biri Isıtma Tekniğidir. Türkiye'nin birincil enerji tüketiminin yaklaşık %30'u mahal ısıtmasında kullanılır. Enerji kaynaklarının kısıtlı olması ve çevreyi kirletmesi de göz önüne alınırsa ısıtmada enerji tasarrufunun önemi ortaya çıkar. Bu çalışmada, bireysel ve merkezi sistem olmak üzere farklı varyasyonlar üzerinden projeler yapılarak ısı yükleri hesaplanmış ve bu doğrultuda tablolarla birlikte sistemlerin verimlilik ve ekonomiklik yönünden karşılaştırılmaları sunulmuştur. İstanbul'da bulunan 5 katlı simetrik bir bina esas alınarak, daireler arasında yalıtım uygulanmış durumda bireysel ve merkezi sistem ısıtma projeleri, daireler arasında yalıtım uygulanmamış durumda bireysel ve merkezi sistem ısıtma projeleri hazırlanmıştır. Ayrıca, bireysel sistemde, bir daire ısıtılmış diğer daireler ısıtılmamış ve daireler arası yalıtım uygulanmış ve uygulanmamış durumda ısıtma projeleri de yapılmıştır. Dış cepheler de dâhil yalıtım uygulanmamış durumda merkezi sistem ısıtma projesi de eklenerek toplam 7 ayrı ısıtma projesi hazırlanmıştır. Hesaplanan ısıtma projelerine göre daire başına hesaplanan birim ısıl yükler karşılaştırılmıştır. Hazırlanan projelere göre malzeme listeleri çıkarılmış, ayrıca cihazların yıllık yakıt tüketimleri de hesaplanarak tüm sistemlerin maliyet yönünden kıyaslamaları yapılmıştır. Hazırlanan karşılaştırma tabloları doğrultusunda görülmüştür ki, merkezi ısıtma sistemlerinde, bireysel ısıtma sistemine göre, ilk yatırım maliyeti olarak yaklaşık %30 lük bir kazanç sağlanmaktadır. Ayrıca binalarda yalıtım uygulanması yaklaşık %20 lik bir enerji tasarrufu sağlamaktadır. Bunun gibi birçok kıyaslama projede sunulmuştur. Bunun, bina ısıtmalarında kullanılacak ısıtma sistemi seçiminde, özellikle enerji tasarrufu yönünden ışık tutacağı düşünülmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Isı kaybı hesapları; Yapılarda terleme ve yoğunlaşma; Sıcak sulu ısıtmada boru tesisatı; Merkezi ısıtma sistemi; Bireysel ısıtma sistemi; Yalıtım; Isı kaybı hesabı; Yıllık yakıt tüketimi