Yüksek katlı binalarda değişken soğutucu akışkan debili klima sistemleri ile Fan-coil sistemlerinin ekonomik yönden karşılaştırılması - Üstüner, Mustafa Alper (My University, 2019)
Son yıllarda ülkemizde kullanımı yaygınlaşan yeni teknolojik gelişmeler ile sürekli kendini yenileyen VRV sistemleri geleneksel sistemlere nazaran kurulum maliyetlerinin yüksek olması gibi bir dezavantaja sahip olsa da işletme maliyetleri açısından önemli bir avantaja sahiptir. Özellikle yatırım maliyetlerinin artmış olduğu günümüzde sistemlerin yatırım aşamasında mukayese edilmesi kaçınılmaz bir süreç haline gelmiştir. Bu çalışmada VRF sistemleri ile fan-coil sistemlerinin kurulum ve işletme maliyetleri açısından mukayese çalışması ve termodinamiğin II. Yasası uygulanarak ekserji analizi çalışması yapılmıştır. Sistemlerin uygulanması esnasında dikkat edilmesi gereken noktalar üzerinde durulmuş ve ekserji analizleri ile karşılaştırma yapılmıştır. Çalışmadaki amaç iki farklı sistemin uygulanmasına karar verilmesi noktasında yatırım maliyetlerinin nasıl yapılacağı ve termodinamiğin II. yasasının sistemlere nasıl uygulanacağının öğretilmesidir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019
Keywords: İkinci kanun analizi; Maliyet analizi; VRV; Fan-coil; Ekserji