Endüstriyel kimyasal ısı pompaları - Demir, Hakan (My University, 1999)
Endüstriyel kimyasal ısı pompaları düşük sıcaklıktaki ısıyı alır ve bunu yüksek sıcaklıkta kullanılabilir ısıya çevirebilir. Ayrıca yaşam mekanları için ısıtma, soğutma ve enerji depolamakta kullanılabilir. Kullanılan kimyasal reaksiyon çiftine bağlı olarak çeşitli seviyelerde sıcaklık artırımları elde edilir. Kullanılabilir atık ısı kaynağı sayısına göre tek veya çift kaynaklı sistemler olabilir. Çift kaynaklı sistem tek kaynaklı sisteme göre daha fazla performans gösterir ve daha yüksek çıkış sıcaklıkları elde edilebilir. Kimyasal reaksiyon çiftinin seçiminde en önemli etken atık ısı kaynak sıcaklığı ve ihtiyaç duyulan sıcaklık arttırım miktarıdır. Bu iki sıcaklık arasında çalışan ve en yüksek performansı sağlayan çevrim o tesis için kurulacak ısı pompası için ideal olacaktır. Kimyasal ısı pompasının ekonomik uygunluğu ise kapasitesine bağlı yapılan hesaplamalar sonucunda belirlenir. İzopropanol - aseton - hidrojen kimyasal ısı pompası ilgili olarak bu güne kadar pek çok araştırma yapılmıştır. Temelde alkollerin düşük sıcaklıkta katalizör yardımıyla dehidrojenizasyonu ve asetonun yüksek sıcaklıkta hidrojenizasyonuna dayanan bu kimyasal ısı pompası burada incelenmiştir. Ekonomik analiz kısmında kimyasal ısı pompaları için genel bir inceleme yapılmış ve izopropanol-aseton-hidrojen kimyasal ısı pompası ayrıca incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Endüstriyel kimyasal ısı pompaları; termodinamik inceleme; endüstriyel kimyasal ısı pompası performansı; kimyasal ısı pompası konfigürasyonlarının ısıl etkinlikleri; endüstriyel sıcaklık yükseltici uygulamaları; izopropanol-aseton-hidrojen kimyasal ısı pompası