Toplam kalite yönetimi uygulamaları ile performans değerleme sistemleri arasındaki ilşkinin incelenmesine yönelik bir uygulama - Ünal, Dinçer (My University, 2006)
Bu çalışmada toplam kalite yönetimi ile performans değerleme arasındaki ilişki ve toplam kalite yönetimim benimsemiş firmaların uyguladıkları performans değerleme sistemleri arasındaki farklılıklar incelenmektedir. Çalışma performans ve performans değerleme ile ilgili temel kavramların, verilmesi ile başlamakta, performans yönetimi sistemi, performans değerlemenin amaçlan, kullanım alanları, süreci, yöntemleri ile performans değerlemede karşılaşılan sorunlar ve etkin bir performans değerleme sisteminin özelliklerine yer verilmektedir. Çalışmada daha sonra kalite kavramı ve aşamaları, toplam kalite yönetiminin amaçlan, gelişimi, özellikleri ile toplam kalite yönetimine yönelik eleştiriler, yaşanan sorunlar ve başarısını etkileyen faktörlere yer verilmektedir. Ardından üçüncü bölümde performans değerleme ve toplam kalite yönetimi bileşenleri ilişkilendirilmekte ve toplam kalite yönetimi uygulamalarında ön plana çıkan, performans değerleme yöntemlerine yer verilmektedir. Bu yöntemler, takım bazlı performans değerleme, hedef bazlı performans değerleme, 360 derece performans değerleme ve yetkinlik bazlı performans değerlemedir. İşletmelerin uyguladıkları performans değerleme sistemlerinin benimsedikleri toplam kalite yönetiminin yapısına uygun olması gereklidir. Toplam kalite yönetiminin ilkeleri ve özellikleri çerçevesinde yapılandırılan bir performans değerleme sistemi istenen başarıyı getirecektir. Bu amaçla çalışmamızda toplam kalite yönetimini benimsemiş aynı sektörde faaliyet gösteren firmalarda uygulanan performans değerleme sistemleri arasındaki farklılıkları araştıran bir uygulamaya yer verilmektedir. Uygulamada, İstanbul'da güvenlik sektöründe faaliyet gösteren iki firmada anket çalışması yapılmıştır. Sonuçlar SPSS 12.0 programı ile analiz edilmiştir. Her iki firmadaki farklılıkları bulmak amacıyla toplam kalite yönetimi uygulamaları ve performans değerleme uygulamaları karşılaştırılmış, demografik değişkenlerle tutumlar arasındaki ilişkilere yer verilmiştir. Anahtar Kelimeler: Performans Değerleme, Toplam Kalite Yönetimi, Takım Çalışması, Güvenlik Sektörü
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2006
Keywords: Performans yönetimi sistemi; Toplam kalite yönetimi; Takım çalışmasının temel kavramları