Futbol videolarının orta seviyeli tanımlayıcılar ile analizi ve özetlenmesi - Aydın, Serhat (My University, 2008)
Son yıllarda teknoloji alanındaki gelişmeler ile sayısal video içeriği ve buna paralel olarak bu içeriğe erişim için kullanılan sayısal ürün ve ortam çeşitliliği oldukça artmıştır. Sayısal video içeriğinde, çok fazla insana hitap etmesi nedeniyle spor videoları önemli bir yer tutmaktadır. Spor müsabakalarının sayısı, çeşitliliği ve süreleri göz özüne alındığında izleyicilerin tüm spor müsabakalarını takip etmeleri mümkün görünmemektedir. Dolayısıyla, günümüzde spor müsabakalarına ait videoların otomatik olarak özetlenmesi ve bu görüntülerin çeşitli sayısal ürün ve ortam aracılığıyla izleyicilere ulaştırılması önem kazanmıştır.Spor müsabakaları içerisinde en çok ilgi çeken her zaman futbol olmuştur. Dolayısıyla futbol, günümüzde bilimsel araştırma grupları ve piyasa tarafından özetleme konusunda en fazla ilgiyi gören spor dalıdır. Bu tez kapsamında futbol videosu özetleme işlemi için ihtiyaç duyulan metodolojiler ve yaklaşımlar tasarlanmış ve özetleme işlemini gerçekleştiren bir uygulama geliştirilmiştir.Özetleme işlemi için futbol videosu içerisindeki görünüm tipi, saha alanı, tekrar gösterim gibi orta seviye tanımlayıcılar elde edilip bu tanımlayıcılar üzerinde anlamlı analizler gerçekleştirilmiştir. Bu anlamlı analizler ile video içerisindeki ilgi çekici bölümlerin bulunmasını ve dolayısıyla videonun özetlenmesini sağlayan sinematik özniteliklere dayalı bir sistem geliştirilmiştir. Geliştirilen sistem Öğrenme Alt sistemi ve Özetleme Alt sistemi olmak üzere 2 ayrı modülden oluşmaktadır.Öğrenme alt sistemi dominant renk tespiti ve logo şablonunun oluşturulması işlemlerini gerçekleştirip özetleme alt sistemine veri sağlamak amacıyla tasarlanmıştır.Özetleme alt sistemi ise öğrenme alt sisteminden aldığı verilerle öncelikle video içerisindeki görünüm tipi, saha alanı tipi ve tekrar gösterim orta seviye tanımlayıcılarını elde eder. Daha sonra bu tanımlayıcılar üzerinde anlamlı analizler gerçekleştirerek futbol özetleme işlemini gerçekleştirir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: 1Futbol Video Özetleme Uygulaması