1 Ekim 1995 Dinar Depremini hasarsız atlatmış betonarme bir yapının statik ve dinamik analizle yeniden irdelenmesi - Kırçıl, Murat Serdar (My University, 1998)
Bu çalışmanın amacı Ekim 1995 Dinar depremini hasarsız atlatmış ve 1975 Deprem Yönetmeliğine göre projelendirilmiş betonarme bir yapının deprem sırasında gösterdiği performansı incelemek, aynı yapıya 1997 Deprem Yönetmeliğini dikkate alarak yeniden dinamik analize tabi tutmak ve sonuçları karşılaştırmaktır. Yapı uygulama projesine bağlı kalınarak yeniden modellenmiş ve analizler bu model üzerinde yapılmıştır. Dinamik analizler SAP 90 yapı analiz programı ile yapılmış ve bu analizlerde modların süperpozsiyonu yöntemi kullanılmıştır. İlk olarak taşıyıcı sistemin suneklik düzeyi belirlenmeye çalışılmış, bunun için 1997 Deprem Yönetmeliğinde verilen ve suneklik düzeyi yüksek taşıyıcı sistemle suneklik düzeyi normal taşıyıcı sistemi birbirinden ayıran önemli koşullar kontrol edilmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda taşıyıcı sistem suneklik düzeyi normal olarak ele alınıp yapının 1997 Deprem Yönetmeliğine göre analizi yapılmıştır. Daha sonra Dinar depremi ivme kayıtlarından elde edilen tepki spektrumundan yararlanılarak yapının analizi yapılmış ve depremde meydana gelen iç kuvvetler elde edilmiştir. Son olarak bu değerlere projelendirilmede esas alınan ve 1975 Deprem Yönetmeliği dikkate alınarak elde edilen değerler eklenmiş ve karşılaştırılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Deprem; Dinar kenti ve deprem; Dinar kenti yer hareketi özellikleri; Yapısal hasarların genel değerlendirilmesi; Taşıycı sistem davranış katsayısının belirlenmesi; Dinamik analiz