(1950-1960) Türkiye'de Demokrat Parti Dönemi güvenlik politikaları - Baysal, Reyhan (My University, 2007)
Bu çalışmanın amacı 1950-1960 yılları arasında Demokrat Parti hükümetleri döneminde Milli Savunma Bakanlığı bütçe görüşmelerinde tartışılan konuların çözümlenmesidir Görüşmeler Bakanlığın bütçe gereksinimlerini gözden geçirmenin yanı sıra, ulusal güvenliği ilgilendiren karar ve uygulamaların tartışılmasına da olanak tanımakta, dönemin güvenlik algılamalarının kavranması bakımından anlamlı ipuçları sunmaktadır. İlgili yazına bakıldığında MSB bütçe görüşmelerinin tartışılmaksızın onaylandığı değerlendirmesi ile karşılaşılmaktadır. Bu değerlendirme en azından ilgili dönemde izlenen görüşmeler açısından geçerli değildir. Ellili yıllar içinde yapılan görüşmeler, çok partili hayata geçişin ilk on yılında Türkiye'nin siyasal yaşamında görülen canlılıkla uyumlu bir çeşitlilik ve yoğunluk sergilemektedir. Söylem analizi uygulanarak yapılan çalışmada MSB bütçe görüşmeleri sırasında Türk Silahlı Kuvvetlerini ilgilendiren teknik konuların yanı sıra, ulusal güvenlik politikasına ilişkin genel eleştirilerle de karşılaşılmış, ancak Bakanlık bütçesiyle ilgili mali içerikli değerlendirmelerin sınırlı kaldığı gözlemlenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2007
Keywords: Topyekün olarak Dünya Savaşları; Türkiye'de ulusal güvenlik kavramı; Çok partili siyasi hayata geçiş; Personel istihdamı ile ilgili usulsüzlükler