Otel sınıflandırma sistemlerinin incelenmesi, Türkiye'deki beş yıldızlı oteller ölçeğinde standartların sorgulanması, İzmir Crowne Plaza örneği - Alsaç, Deniz (My University, 2008)
Yedi bölümden oluşan tez çalışmasının birinci bölümünde, araştırmanın konusu ve konunun ele alınış nedenleri açıklanmıştır. Tez çalışmasının amaçlarından bahsedilmiş, sınırları belirlenerek problem alanı tanımlanmış, araştırmada izlenen yöntemler anlatılmıştır.İkinci bölümde turizm kavramının tanımı yapılmış, Dünya'da turizm ve otelciliğin ortaya çıkışı ile gelişimi anlatılmıştır. Turizmin ülkeler için öneminden söz edilmiş, sektörün gelişmesinde etkili olan faktörler irdelenmiştir. Günümüzde gelişmiş olan turizm türlerinden söz edilmiş, tezin konusunu oluşturan beş yıldızlı otellerin hizmet ettiği türler ayrıntılı olarak açıklanmıştır.Üçüncü bölümde, Dünya'da turizmin gelişimine ve günümüzdeki durumuna değinilmiştir. Ülkelerin Dünya turizm pazarındaki yerleri hakkında bilgi verilmiş, 2005 ve 2006 yıllarında, en yüksek pazar payına sahip olan 11 ülkenin turizm yaklaşımları irdelenmiştir. Türkiye'nin turizm yaklaşımı dördüncü bölümde ayrıntılı olarak inceleneceğinden, bu bölümde ele alınmamıştır. Bölüm sonunda ülkelerin turizm yaklaşımlarının değerlendirmesi yapılmıştır.Dördüncü bölümde, Türkiye'de turizmin gelişimi anlatılmış, ülkenin Dünya turizm pazarındaki yerine değinilmiştir. Türkiye'nin turizm kaynaklarından söz edilmiş, turizm politikası irdelenmiştir. Tür ve sınıflarına göre Türkiye'deki konaklama tesisi sayıları ve kapasiteleri açıklanmıştır.Beşinci bölümde, Türkiye'de beş yıldızlı otellerin gelişimi üzerinde durulmuştur. Beş yıldızlı otellerin fiziksel kurgusu anlatılmış, Türkiye'de otellerin denetiminden, yasa ve yönetmeliklerden söz edilmiştir.Altıncı bölümde, 2003 yılında İzmir'de hizmete açılmış olan beş yıldızlı Crowne Plaza Oteli'nde gerçekleştirilen alan çalışması anlatılmıştır. Otelin kent içindeki konumu, fiziksel kurgusu, doluluk oranı, müşteri profili gibi mevcut veriler aktarılmış, standart ve yönetmeliklere uygunluğu irdelenmiştir. Otel misafirleri ile anket çalışması yapılarak fiziksel yapılanmanın kullanıcı istek ve görüşleri doğrultusunda analizi gerçekleştirilmiştir. Alan çalışmasının sonunda, araştırmada ulaşılan bilgilerin değerlendirmesi yapılmıştır.Yedinci bölümde, önceki bölümlerde elde edilen verilerin analizi yapılarak sonuçlar çıkarılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: Otel sınıflandırma sistemleri; Beş yıldızlı otel standartları; İzmir Crowne Plaza