Hastane aydınlatması ve elektriki güvenliğinin incelenmesi - Çobanoğlu, Furkan (My University, 2007)
Bilindiği üzere hastaneler, topluma hizmet veren tüm diğer kurumlarda olduğu gibi, toplumungelisim ve ihtiyaçlarına cevap verecek kapasitede olmalıdır. Hasta için olusturulması mecburigörsel konfor ve elektriksel güvenliğin gelistirilmesi ile uygulamasının doğru yapılmasıönemlidir. Genel olarak bu çalısmada aydınlatma ve güvenlik sistemlerinin tüm hastanebinalarındaki önemi ve gerekli çözüm önerileri ortaya konmustur.Hastanelerde aydınlatma sisteminin önemi büyüktür. Olabildiğince gün ısığındanyararlanılmaya çalısılmalıdır. Yapay aydınlatmadaki amaç enerji tasarrufundan daha çok,ısığın renginin ve çevresel faktörlerin hasta üzerinde olumlu psikolojik etkiler yaratmasıdır.Hastaların kendilerini huzurlu bir ortamda hissetmeleri tedavi sürelerini hızlandıran en önemlietkenlerden bir tanesidir. Hastanelerin farklı bölümlerinde uygulanan aydınlatma sistemlerininözelliklerine değinilmistir.Herhangi bir acil durumda, hastanenin güvenli bir sekilde bosaltılması acil aydınlatmasistemine bağlıdır. Sistemin seçimi ve isletimi sırasında dikkat edilecek hususlarbelirtilmektedir.Hastanelerdeki elektriksel güvenlik sistemlerinin, hasta ve personelin can güvenliği açısındanbüyük önem tasıdığı bilinmektedir. Teshis ve tedavi yöntemlerinde modern tıbbi elektrikcihazlarının daha çok yer alması ile elektrik tesisatının güvenliği önem kazanmıstır. Elektriktesislerindeki farklı topraklama sistemlerinin koruma özelliklerinden, güç beslemesinden veözel koruma yöntemlerinden bahsedilmektedir.Ayrıca hastanelerde olması gereken hemsire çağrı sistemi ve havalandırma sistemlerininözellikleri anlatılmaktadır. Bir hastane tesisatına ait örnek projeler verilmis ve bu kısımdahastane bölümlerinde bulunan özel odalara ait teknik detaylar ve uygulama örnekleriverilmistir.Anahtar kelimeler: Hastane elektriği, hastane aydınlatması, topraklama sistemleri, tıbbialanlarda elektriksel güvenlik, koruma sistemleri.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: HASTANELERİN GENEL YAPISI; HASTANE AYDINLATMASI; ACİL AYDINLATMA