Elektrik santrallerinin çevresel ve maliyet yönünden incelenmesi - Yangın, Ahmet Önder (My University, 2001)
Bu çalışma da amaç, santrallerin çevresel ve ekonomik etkilerini ve bu hususların hesaplama yöntemlerini belirtmektir. Çevresel analizler için yakıtın bileşimi göz önüne alınarak yanma sonucu çıkacak moleküller veya elementlerin miktarları hesaplanmıştır. Ekonomik analiz için ise yatırım, işletme ve bakım ve yakıt maliyetleri ayrı ayrı göz önünde tutularak bir yıla düşen toplam maliyetler bulunmuştur. Sonuçlar, çalışmanın son bölümünde verilmiştir. Buna göre santrallerin çevresel ve ekonomik yönleri güce, verime ve kullanma katsayısına göre değişiklik göstermektedir. Çevresel ve ekonomik yönden kombine çevrim santrallerinin iyi bir seçim olacağı, ortaya çıkan sonuçlardan biridir. Yüksek güce sahip hidrolik santrallerde ekonomik yönden avantajlı olmakla birlikte çevresel yönden en iyi seçimdir. Linyit yakıtlı santrallerin ise çevresel yönden en zararlı santraller olduğu rahatlıkla söylenebilir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Türkiye ve dünyada elektrik üretiminin kaynaklara göre dağılımı; kombine çevrim santrallerinin termodinamik analizi; santrallerin çevresel yönden analizi; santrallerin maliyet yönünden analizi