L-askorbik asidin oksidasyonuna farklı ortamlarda bazı polimerlerin etkisinin incelenmesi - Angı, Serkan (My University, 2005)
Askorbik asit, C vitamini, (H2A) insanların beslenmesinde çok önemli olan suda çözünen vitaminlerden biridir. Yiyecek ve içeceklerde antioksidan görevi görür. Polivinilpirrolidon (PVP) fizyolojik olarak inertliği dolayısıyla besin ve farmasotik endüstrisinde geniş çapta kullanılmaktadır. EfeA'nın oksidasyonunu Cu(H) iyonları katalizler. Askorbik asidin, Cu(H) iyonu katalizi! ve katalizsiz oksidasyonuna farklı molekül ağırlıktaki ( Mv ) PVP'nin etkisi pH 3,3 - 6,0 aralığında olan asetat tamponu ile 25°C'de incelenmiştir. PVP ömeMerinin molekül ağırlıkları viskozimetrik yöntemle tayin edilmiştir. H2A konsantrasyonlar2,83xl0"5 ile 1 l,35xl0"5 M aralığında ve PVP konsantrasyonu ise 0,2 - 0,4 g/100 mL olacak şekilde çalışılmıştır. EfeA konsantrasyonlarındaki değişmeler, direkt ultraviyole spektrofotometrik yöntem ile ortamın pH'ma bağlı olarak, 248 - 266 nm dalga boylarında absorbanslardan tayin edilmiştir. Birinci derece kinetiğini izleyen oksidasyon reaksiyonu hızlan d[H2A]/dt = k[H2A] şeklinde ifade edilir.Burada [H2A], askorbik asit konsantrasyonu, t, reaksiyon süresi ve k, birinci derece hız sabitidir, k değerleri lineer regrasyonla hesaplanmıştır. pH'ın ve polimerin yapısının askorbik asidin Cu(II) iyon katalizli ve katalizsiz oksidasyonuna etkisi araştırılmıştır. Oksidasyon hızları PVP içeren her iki katalizli ve katalizsiz reaksiyonlarda pH 4,5'dan 6,0'ya artmıştır. Oysa, PVP'nin aynı pH aralığmda Cu(IT) iyonu katalizli oksidasyon reaksiyonunu geciktirdiği gözlenmiştir. Anahtar kelimeler: Askorbik asit, polivinilpirrolidon, Cu(H) iyon katalizli oksidasyon, kinetik, ultraviole spektrofotometri. *Bu çalışma Yıldız Teknik Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlfiğfince desteklenmiştir. (Proje No: 92-B-01-02-01)
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: L-askorbik asit; C vitamini