Islah çeliklerinde sertleşebilirlik ve menevişleme karakteristiklerinin matamatiksel modellenmesi üstüne bilgisayar uyarlaması - Gezicioğlu, Yavuz (My University, 1993)
Islah çelikleri, günümüz teknolojisindeki geniş kullanım alanlarına sahip yüksek dayanımlı ve sünek malzemelerdir. Mikro alaşımlı çelikler üzerinde sürdürülen çalışmalar, ıslah çeliklerinden beklenen performansı tutturma yolunda ilerlemesine rağmen, bu konuda yapılan çalışmaların üretici firmaların tekelinde kalması standartlaştırmayı güçleştirdiğinden ıslah çeliklerinin daha pek çok süre güncelliğini koruyacağı anlamım taşımaktadır. Bu çalışmada ıslah çeliklerinde sertleşebilirlik ve menevişleme karakteristiklerinin matematiksel modellenmesi üstüne bilgisayar uyarlaması adlı çalışmayı hazırlarken, Grossman'ın kimyasal kompozisyonun sertleşebilirlik üzerindeki etkisi konusundaki çalışmalarından yola çıkıldı. Grossman'ın bu çalışmalarında kimyasal kompoziyonun sertleşebilirlik üzerindeki etkisiyle beraber, tane boyutu, soğutma şiddeti ve soğutma sıvılarında etkileri incelenmiştir. Meneviş hesaplamalarında ise bir grup Alman bilim adamının formüllerden yararlanılmıştır. Grossman'ın deneysel sonuçlarla elde ettiği eğriler matematiksel formüllere dönüştürülmüş, TS 2525 'de belirtilen malzemelerin kimyasal kompozisyonlarına uygulanmış ve ilgili sonuçlar alınmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993
Keywords: Islah çelikleri; Çeliklerin sertleştirilmesi; Menevişleme