Doğalgaz iletişim hatlarında malzeme muayene uygulamaları - Aydoğan, Kazım (My University, 1995)
Bu tez çalışmasında, API 1104 standardı temel alınarak API5L ve ASME B 31.8 standartlarının yardımıyla BOTAS Bursa-Çan Doğalgaz İletim Hattı Kaynaklı imalat çalışmaları incelenmiştir. İncelemelerde API 1104 standardının gereği olarak, önce kaynakçılar test edilmiş olup test parçalarının sırasıyla radyografik ve mekanik muayeneleri yapılmıştır. Daha sonra kaynak prosedür testleri gerçekleştirilmiştir. Kaynak prosedür testleri API 5L X60 ve API OL X6S malzemeleri üzerinde imalat, tie-in Cara bağlantı) ve tamir kaynakları olmak üzere üç değişik şekilde yapılmıştır. İlgili kaynak parametreleri ve tahribatlı test sonuçları tablolar halinde verilmiş tir. Tezde Doğalgaz iletim hattı imalat kaynaklarına ait radyografik muayene örnekleri ve hat kaynaklarındaki tipik hataların radyografik görüntüleri verilmiştir. Ayrıca imalat kaynaklarına ait, magnetik parçacık, sıvı penetrant testleri yapılmış, kaynaklı parçaların mikro ve makro yapı fotoğrafları çekilmiştir. İlgili parçalar üzerinde spektral analiz ve sertlik ölçümleri yapılmıştır. Bütün bu çalışma sonuçlarının API 1104 standardına uyduğu görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Dolgu metali ilavesiyle yapılan kaynaklar için kaynak metali prosedürlerinin kalifikasyonu; Prosedür şartnamesi; Kaynak bağlantıların testleri