Gemi endüstrisinde enerji ve ekserji verimliliği analizi - Subaşı, Şöhret (My University, 1994)
Bu çalışmada, genel olarak ekserji konusuna yönelik temel ve genel bilgiler yanında enerji ve ekserji verim analiziyle ilgili birtakım örnekler üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ekserji kavramı çeşitli yönleriyle açıklanmıştır. Bu bölümde enerji ve ekserji mukayesesine ve örneklere de yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, çeşitli ülkelerdeki endüstriyel alanda gerçekleştirilmiş olan enerji ve ekserji verim değerlendirmeleri anlatılmıştır. Son olarak dördüncü bölümde de, gemi endüstrisine yönelik bir kuruluş olan Pendik Tersanesinde yapılan uygulamaya yer verilmiştir. Bu çalışmada Pendik Tersanesinin 1991 yılındaki enerji kullanım değerlerine göre enerji ve ekserji verim analizi yapılmıştır. Temel alınan amaç ise, ekserji konulu çalışmaların gemi endüstrisinde gelişip yaygınlaşmasına katkıda bulunmaktır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1994
Keywords: Gemi endüstrisi; Enerji kavramı enerji analizi