Olefinlere hidrojen sülfür katılması reaksiyonlarının geliştirilmiş yarı-iyon çifti teorisi ile aktivasyon enerjilerinin hesaplanması - Bildirici, A. Yeşim (My University, 1993)
Doğal kauçuğun vulkanizasyon presesinde gifts bağlar molekülün en reaktif kısımlarıdır. Vulkanizasyon prosesinde oluşan H2S'in çifte bağların sayısını azalttığı bilinmektedir. Bu nedenle olefinlere H2S katılması reaksiyonları ve bu reaksiyonların tersi olan tiollerden HpS dışarılaması reaksiyonları endüstriyel açıdan büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada, olefinlere Hidrojen Sülfür katılma reaksiyonlarının aktivasyon enerjileri Geliştirilmiş Yarı-İyon Çifti Teorisi ile hesaplanmıştır. 21 ayrı reaksiyon incelenmiş, her reaksiyonun dört merkezli geçiş konumu için geometrik parametreler belirlenmiş ve aktivasyon enerjisine etki eden faktörler saptanmıştır. Sonuç olarak, H2S katılması reaksiyonlarının aktivasyon enerjilerinin literatürde verilmiş olan HC1 katılma reaksiyonlarının aktivasyon enerjilerinden, beklenildiği gibi 3.33 kcal/mol daha küçük olduğu, karbon sayısının ve metil gruplarının aktivasyon enerjisini 1 kcal/mol azalttığı saptanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993
Keywords: Termokimyasal yöntemler; Yarı iyon çifti teorisi; Olefinlere HSH katılması reaksiyonlarının yarı iyon çifti teorisi ile aktivasyon enerjilerinin hesaplanması