Topkapı Sarayı Müzesi giysi koleksiyonunun çağdaş moda tasarımında kaynak olarak değerlendirilmesi - Tümöz, Seher Selin (My University, 2002)
Bu araştırmanın amacı, toplumların geçmişine ve bugününe tanıklık eden giysilerin ve diğer tekstil ürünlerinin çağdaş müzecilikteki yerini ortaya koymak ve Topkapı Sarayı Müzesi Giysi Koleksiyonu'nun dünya ölçütlerinde uygulamalarla korunmasının önemini vurgulamaktır. Araştırmanın kapsamında, dünyadan tekstil ve giysi müzesi ve tekstil araştırma merkezi örnekleri, Osmanlı saray giysilerinin tarihsel niteliği ve özellikleri, Topkapı Sarayı Müzesi Giysi Koleksiyonu ve çağdaş tasarımcıların çalışmalarından örnekler yer almaktadır. Araştırmanın hazırlanmasında internetten alınan veriler, kütüphane araştırmaları, Topkapı Sarayı Müzesi'nde yapılan incelemeler ve çağdaş tasarımcılarla yapılan görüşmelerden yararlanılmıştır. Araştırma merkezlerinin tekstil yapıtları korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak konusunda gelişmiş, bilimsel yöntemler kullandıkları, hizmet ettikleri hedef kitle ve yaptıkları çalışmalarla müzelerden daha farklı bir noktada bulundukları tespit edilmiştir. Topkapı Sarayı Müzesi çok zengin bir tarihi tekstil koleksiyonuna sahiptir. Ancak bu koleksiyonu çağdaş standartlarda koruyacak ve koleksiyondaki yapıtlara dair bilgi almak isteyenlere hizmet verecek bir araştırma merkezine gereksinim vardır. Bu araştırmada Topkapı Sarayı Müzesi'ne bağlı bir tekstil araştırma ve uygulama merkezinin kurulması için öneriler getirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2002
Keywords: Topkapı sarayı müzesi; Müzecilik