Kşanti Kılguluk Nom Bitig ve Dasakarmapathav Adanamala’da ikilemeler - Sevim, Simge (My University, 2019)
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmada Eski Uygur Budist Edebiyatına ait bir tövbe metni olan Kşanti Kılguluk Nom Bitig (BT 25) ile ait anlatı metni olan Daśakarmapathāvadanāmala (BT 37) metinlerindeki ikilemeler tespit edilmiştir. “1. Giriş” bölümünde ikilemenin tanımı ve araştırmacıların ikileme türünü nasıl adlandırdığından bahsedilmiş, günümüze kadar yapılan ikileme çalışmaları hakkında kısaca bilgi verilmiştir. Çalışmanın amacı ve yöntemi verildikten sonra incelenen eserler ve üzerinde yapılan çalışmalar tanıtılmıştır. “2. İkilemelerin Özellikleri” bölümünde ikilemeler ses, hece, yapı, sözcük türü, köken ve anlam bakımından incelenmiştir. “3. İkilemeler Sözlüğü” bölümünde tespit edilen ikilemeler alfabetik sıra ile sıralanmış ve Türkçe – Almanca karşılıkları verilmiştir. Her ikilemenin metinde geçtiği bağlam örnek olarak verilmiş, ikilemenin tespit edildiği metin veya metinler gösterilmiştir. Ayrıca ikilemenin metindeki kullanım sıklığı verilmiştir. “4.Tekrarlar ve Pekiştirmeler” bölümünde tespit edilen tekrar ve pekiştirmelerin Türkçe ve Almanca karşılıkları verilmiş, metinde geçtiği bağlam gösterilmiş ve kullanım sıklığına yer verilmiştir. 5. bölüm “Sonuç” bölümüdür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: Eski Türk Dili; Eski Uygurca ikilemeler; Kşanti Kılguluk Nom Bitig; Daśaka rmapathāvadanāmala