Kahve makinesinin pişirme haznesi tasarımı - Karaağaç, Emre (My University, 2016)
Günümüzde firmalar arası rekabetin artması, müşteri ihtiyaçlarının değişmesi ve hiç şüphesiz gelişen teknoloji ortaya çıkan ürünlerinde değişmesine neden olmuştur. Gün geçtikçe küçük ev aletlerinin sayısı artmaktadır. Sayıları artan küçük ev aletlerinin başında kahve makineleri gelmektedir. Piyasada kullanılan Türk kahve makinelerinin büyük bir kısmında kahvenin pişirildiği bir pişirme haznesi olup, kişi kahvesini fincana kendisi servis etmektedir. Evlerde ve özellikler iş yerlerinde, zamanın kısıtlı olduğu alanlarda insanların, tamamen otomatik olan ve temizleme ihtiyaçları bulunmayan makinelere gereksinim duyulmuştur. Tezin amacı kahve kullanıcılarının fincanlarına servis yapan, kahvenin pişirildiği haznenin temizleme ihtiyacı bulunmayan ve Türk Kahvesi’nin pişme karakteristiğine uygun olan bir pişirme haznesi tasarlamaktır. Oluşturulan konsept tasarımların fayda-değer analizi ile değerlendirilmesi ve yapılan çalışmaların prototiplenerek deneysel çalışmaların gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir. Bu noktadan yola çıkarak Arçelik A.Ş Merkez ARGE biriminde ‘Kapsüllü Türk Kahvesi Makinesi’ projesi kapsamında, kahveyi fincana servis yapan otomatik bir pişirme haznesi tasarlama çalışmalarına başlanmıştır. Bu çalışmada piyasadaki ürünler benchmark edilmiş ve patent araştırmaları yapılmıştır. Daha sonrasında konsept fikirler geliştirilerek fayda değer analiz yöntemiyle en uygun konsept belirlenmiştir. Detay tasarım bölümünde fayda değer analiz yöntemiyle ile seçilen konsept detaylandırılmış ve prototip ürünler ortaya konarak fonksiyonel testlere tabi tutulmuştur. Sonuçlar istenen değerlere ulaştığında kalıp üretim fazına geçilmiş ve sonrasında seri üretime çalışmaları başlamıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016
Keywords: Kahve makinesi; Kahve kapsülü; Pişirme haznesi