Dövme kalıplarında kalıbın dolmasını etkileyen faktörlerin incelenmesi ve sonlu elemanlar yöntemi ile akış analizlerinin yapılması - Adiloğlu, Savaş (My University, 2008)
Gelişen günümüz teknolojisinde üretimin en verimli şekilde yapılması, rekabet şansı ve azalan doğal kaynaklar açısından düşünüldüğünde, yüksek bir önem arz etmektedir. Dövme teknolojisi perspektifinden bakıldığında amaç, optimum hammadde ve enerji ile kalıbı hatasız bir şekilde dolduracak dövme aşamalarının belirlenmesidir. Bu sayede, parça başına az bir miktar olsa bile, sağlanan enerji ve hammadde ekonomisiyle seri üretimlerde çok büyük tasarruflar elde edilmektedir.Yapılan yüksek lisans tezi, dövme kalıplarında kalıp dolumu üzerindeki etkileri araştırmaya odaklanmış bir çalışmadır. Bu etkileri araştırmak için sonlu elemanlar yöntemi kullanılmıştır. Bu yöntemi kullanmak için MSC firmasının SuperForm adlı sonlu elemanlar paket programından faydalanılmıştır.Ortaya çıkan bu çalışmada ilk önce dövme yöntemlerinden bahsedilmiştir. Daha sonra dövme makinaları tanıtılmıştır. Üçüncü bölümde kullanılan sonlu elemanlar paket programı tanıtılmıştır. Ardından kalıp boşluğunun doldurulmasını etkileyen faktörler incelenmiş ve bölümün ilgili kısımlarında bu alanda daha önce yapılmış çalışmalara değinilmiştir. Analizler kısmında ise eksenel simetrik analiz yardımıyla, belirlenen örnek parçaların kalıp dolumu analizleri yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: Açık kalıpla dövme; Dövme haddeleri ile şekillendirme; Dövme teknolojisi; Kalıp dolumu