Çeşitli mantarlarda polifenol oksidaz indüksiyonunun incelenmesi - Sekme, Semra (My University, 2011)
Beyaz çürükçül mantar Schizophyllum Commune Fr ağaç gövdesinde yaşamakta olup karbon kaynağı ihtiyacını karşılamak için ağaç kabuğunu degrade edebilmektedir. Bunun için başta lakkaz olmak üzere liginin peroksidaz, mangan peroksidaz gibi farklı enzimler salgılamakatadır. Bu enzimlerin fonksiyonları lignin, hemi-selüloz ve selülozdan oluşan ağaç kabuğunu parçalamaktır. Bu özelliklerinden dolayı bu enzimler, endüstriyel alanda da yaygın olarak kullanılmaktadır. Selülozik özelliklerinden dolayı da küf mantarları olan Trichoderma reesei ve Hypocrea jecorina lakkaz aktivitesi açısından incelenmiştir. Beyaz çürükçül mantar olan Schizophyllum Commune Fr nin beklenen aktiviteyi gösterip göstermediği, küf mantarları olan Trichoderma reesei ve Hypocrea jecorina' da ise beyaz çürükçüllerin olmadığı durumlarda lakkazın küf mantarlarından indüklenebilirliği araştırıldı. Bu mantarlardan lakkazın optimum üretim şartlarının belirlenmesi için ortamın karbon kaynakları, uygun karbon kaynaklarının farklı konsantrasyonları, uygun pH ve sıcaklık değerleri incelenmiş olup protein tayinleri yapılmıştır
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Mantarlar; Enzimler; Polifenol oksidaz enzimi