Sıralı akış tipi çizelgeleme problemlerinde genetik algoritma uygulaması - Körez, Mehmet Tufan (My University, 2005)
Tez kapsamında, NP problemleri grubunda olan akış tipi çizelgeleme problemlerinin bir altgelişimi olan ?sıralı akış tipi çizelgeleme problemleri? ele alınmış, problem için geliştirilençözüm yöntemine alternatif olarak, Genetik Algoritma ile yeni bir çözüm yöntemigeliştirilmeye çalışılmıştır.Çalışmanın ilk bölümünde, akış tipi çizelgeleme problemlerinin yapısı ve çizelgelemeproblemlerinde kullanılan rassal arama metotlarından olan, tabu araştırmaları, tavlamabenzetimi, karınca kolonileri ve yapay bağışıklık sistemlerinden bahsedilmiştir.Genetik algoritmanın sıralı akış tipi çizelgeleme problemleri üzerindeki performansınıdeğerlendirmek için yapılan uygulama, sıralı akış tipi çizelgeleme problemlerinin doğasıgereği iki kısım olarak ele alınmıştır.İlk kısımda, genel durum olarak adlandırılan, işlem zamanları matrisinde en büyük işlemzamanlarının ara makinelerden birinde oluşması durum ele alınmıştır. 10 farklı iş-makinekombinasyonu üzerine yapılan uygulamada, genetik algoritmanın Smith Panwalkar Dudekalgoritmasına çok yakın sonuçlar verdiği, tavlama benzetimine kıyasla daha iyi olduğugözlenmiştir.İkinci kısım olan, en büyük işlem zamanlarının ilk yada son makinede oluşması durumu, özeldurum problemlerinde ise tekrar genel durum probleminde ele alınan 10 farklı iş-makinekombinasyonu ele alınmış, burada da genetik algoritma Smith Panwalkar Dudekalgoritmasına yakın sonuçlar vermiş, tavlama benzetimine göre daha iyi olduğu gözlenmiştir.İki uygulama ele alındığında, genel durum problemleri için iyi bir çözümü Smith PanwalkarDudek algoritmasına kıyasla çok daha kısa bir zamanda elde ettiğinden genetik algoritmayıkullanmak avantajlı olacak, ancak özel durum probleminde, optimum sonucu çok basit biryöntemle, kısa zamanda ve az eforla garanti ettiğinden Smith Panwalkar Dudek algoritmasınıtercih etmek daha doğru olacaktır.Anahtar Kelimeler: Sıralı Akış Tipi Çizelgeleme, Genetik Algoritma
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Akış tipi çizelgeleme; Genetik algoritmalar; Parametre kodlama