Mevcut bir termik santralde pülverize kazanın akışkan yataklı kazana dönüşümünün incelenmesi - Abacıoğlu, Merve (My University, 2012)
Günümüzün ve geleceğimizin büyük problemlerinden olan çevre kirliliğini azaltmak için alternatif yollar aranmaktadır. Bu kirliliğe sebep olan etmenlerden birisi de önemli bir ihtiyacımızı yani elektrik ihtiyacımızı karşılamak üzere kurulmuş olan termik santrallerdir. Termik santrallerde kazan yakıtı olarak kullanılan yakıtların yanma sonucunda çevreye yaydıkları zararlı gazlardan mümkün olduğunca arınabilmek için yanma öncesi çözümlere de göz atmak gerekir. Yakıtın doğru seçiminin yanı sıra yakıta uygun yakma kazanı seçimi de çok önemlidir. Bunun yanı sıra kurulan bir santralin ekonomik ömrü de kurulmasına karar vermekte önemli bir etkiye sahiptir. Bunun için ise, yatırım maliyetleri ve işletme maliyetlerine bakılır. Yapılan çalışmada mevcut bir termik santraldeki pülverize kazanın akışkan yataklı kazana dönüşümünün ekonomik analizleri ile çevresel etkileri incelenmiştir. Bunun için öncelikli olarak konuyla ilgili literatür araştırmasına yer verilmiş ve gerekli kazan tiplerinin tanımı yapılmış, sonrasında yapılacak olan dönüşümün ekonomik modeli ortaya konmuş, maliyet analizi yapılmış, emisyon vergilendirmeleri maliyet analizine dahil edilmiş ve sonuçların avantaj ve dezavantajlarına yer verilmiştir. Dolayısıyla dönüşüm çalışmasının gerekliliği ortaya konmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012
Keywords: Pülverize kazan; Akışkan yataklı kazan; Maliyet; Emisyon