Villa ısıtmasında ve soğutmasında güneş enerjisi destekli absorpsiyonlu soğutma sisteminin ekonomikliğinin analizi - Onan, Cenk (My University, 2007)
Günes enerjisi destekli soğutma sistemleri incelenmiş ve Mardin ilinde yapılacak olan villaların, ısıtılması ve soğutulması maksadıyla kurulacak olan sistemin seçimi yapılmıştır. Sistemi oluşturan absorpsiyonlu soğutma sistemi tek etkili olup, Li Br-su akışkan çiftini kullanmaktadır. Ayrıca enerji kaynağı olarak da güneş enerjisinden faydalanmaktadır. Ekonomikliği araştırılan soğutma sisteminin termodinamik analizi yapılmıştır ve generatörün güneş enerjisi destek sistemiyle çalışma şartları belirlenmiştir. Yıl boyunca güneş enerjisinden ne kadar faydalanabildiği MATLAB programında yapılan simülasyon ile belirlenmiş ve buna bağlı olarak optimum kolektör adeti ve depo hacmi seçilmiştir. Hem vakum borulu hem de düzlemsel kolektörler ile çalıştırılan sistemin yıllık performansı incelenmiştir. Ayrıca kurulacak sistemin işletme ve yatırım maliyetleri göz önüne alınarak, ekonomik analizi yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Güneş enerjisi destekli soğutma sistemleri; Absorpsiyonlu soğutma sistemleri; Güneş enerjisi sistemleri