Sol-gel yöntemleriyle hazırlanmış titanyum oksit (TiOx) ve çinko oksit kompakt tabakalarının tersine çevrilmiş fotovoltaik hücrelerin verimine etkisinin incelenmesi - Akçay, Ergül Meltem (My University, 2012)
Bu tez çalışmasında, kimyasal yapıları şekil 1'de gösterilen p-tipli (elektron veren) poli(3-hekzil)tiyofen (P3HT) ve n-tipli (elektron alan) 1-(3-metoksikarbonil) propil-1-fenil[6,6]C61) (PCBM) fulleren türevi kullanılarak hazırlanan tersine çevrilmiş fotovoltaik hücreler için farklı sol-gel metotları yardımıyla elde edilen titanyum oksit (TiOx) ve çinko oksit (ZnO) kompakt tabakaların verime etkisi araştırılmış, optimizasyon için sıcaklığın ve farklı elektrotların fotofiziksel özelliklere etkisi incelenmiştir. (a) (b) Şekil 1. Tezde kullanılan (a) P3HT ve (b) PCBM'in kimyasal yapıları
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012
Keywords: Organik fotovoltaik hücre; Tersine çevrilmiş fotovoltaik hücre; Sol gel; Optimizasyon