Poplipropilende gevşeme ve yapısal süreçler arasındaki ilişki - Bozdoğan, Altan (My University, 2010)
Polipropilen düşük maliyeti ve termoplastikler içinde en hafif olması sebebi ile birçok ticari uygulamalarda kullanılan çok yönlü bir malzemedir. Polipropilenin mekanik özelliklerini anlamaya yönelik birçok çalışma olmasına rağmen yine de polipropilenin tamamıyla incelenmediği görülmektedir.Bu tezde, farklı sıcaklık ve mekanik gerilim gibi etkiler altında polipropilenin mekanik davranışı incelenmiştir. Malzemenin mekanik özelliklerinin tayin edilebilmesi için sünme ve sünme iyileşmesi deneyleri yapılmıştır. Malzemenin mekanik davranışının lineer olmayan özellik gösterdiği matematiksel olarak gösterilmiştir.Polipropilenin yaşam ömrünün tayin edilebilmesi için oranlı sünme ve iyileşme deneyleri yapılmıştır. Farklı sıcaklıklarda elastik uzama ve kalıcı deformasyon arasındaki ilişkinin bu yöntemle aynı fonksiyona tabi olduğu gösterilmiştir. Kalıcı deformasyonun sıcaklıktan bağımsız olduğu bulunmuştur.Çekme ve ısıtma şartları altında gerilim gevşemesi süresince olan moleküler süreçler zincir kırılmalarını ve zincir gerilmelerini içermektedir. Hem sıcaklık hem de çekme, zincir yıpranmasına yol açmaktadır, aynı zamanda ısıtmanın amorf bölgelerde düzenli yapıların oluşumuyla sonuçlanan gerilim kaynaklı zincir gerilmelerine yol açtığı bulunmuştur.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Polipropilen; Sünme; ĠyileĢme