Dağ mimarisi ve konaklama tesisleri üzerine bir inceleme - Karslı, Uğur (My University, 2005)
Doğal çevreyle uyumlu mimari arayışı çerçevesinde, dağ ortamının belirleyici koşullan altında tasarım süreci, araştırmanın eksenini oluşturmaktadır, iklim, topografya gibi fiziksel etkenlerin yanı sıra insanları dağ ortamına çeken farklı arayışların doğurduğu gereksinimler, tasarım süresince mimara yol gösterici ve kısıtlayıcı faktörler olarak ortaya çıkmaktadır. Teknik olanakların gelişimine bağlı olarak, bu kısıtlayıcı ve belirleyici unsurların, tasarımda, enerji üretimi ve doğal dengenin korunması amacıyla kullanımı ve bu unsurlardan doğal enerji kaynaklan olarak faydalanılması gündeme gelmiştir. Zamana bağlı olarak farklılaşan ihtiyaç ve imkanlar çerçevesinde gelişen dağ turizmine yönelik tesis tasarımının ayırıcı ı özellikleri ve prensipleri hakkında yol gösterecek bilgi ve araştırmalar elde edilmiş ve örneklerle somutlaştırılmıştır. Kış sporlarına duyulan ilginin artmasına bağlı olarak düzenlenen büyük organizasyonların teşvik edici etkisi sebebiyle dağ konaklama tesisleri, dağ ortamında çeşitli fonksiyonlara cevap verecek farklı birimler arasında öne çıkmaktadır. Bu durum araştırmanın tasarım sürecine yönelik bölümünün özellikle dağ konaklama tesisleri üzerine yoğunlaşmasının temel nedenini oluşturmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Dağ konaklama tesisleri; Kış sporları; Mimari tasarım; İklim; Topografya