Türkiye'de turizm planlaması olgusunun tarihi ve doğal çevreye etkileri ve Güney Antalya gelişim projesinin irdelenmesi - Canbay, Nihal (My University, 1995)
İnsanların ikametgâhları dışında bulunan yerlere çeşitli merak ve arzularını tatmin etmek, eğlenmek ve dinlenmek amacıyla, her türlü düşünceden uzak kalmak için yaptıkları seyahatlerin bütünü olarak tanımlayabileceğimiz turizm kavramı çağımızda milyonlarca kişiyi ilgilendirmektedir. Tarihin ilk çağlarından beri insanlar açlıktan, ticari ve siyasi nedenlerden ya da tehlikelerden kaçmak için seyahat etmişlerdir. Ancak 19.yy. 'da ortaya çıkan sanayi devrimi sonrasındaki gelişmeler sonucunda turizm kavramı gelişmiş ve çeşitlenmiştir. Ülkemiz ise tarihi ve kültürüyle her zaman seyyahların ilgisini çekmiştir. Bugün ise turizm ülke ekonomisi için bir çıkış noktası olarak görülmekte ve turizm gelirlerimizi arttırabilmek için çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. İnsanların yaşadıkları sosyal olaylar arasında turizm en hızlı değişim gösterenidir. Bu nedenle ülkeler artan turizm talebini karşılamak ve turistik gelişime yön verebilmek amacıyla çeşitli plan, program ve politikalar oluşturmuşlardır. Günümüzde turizm planlı bir şekilde geliştirilmediği takdirde tarihi ve doğal çevreyi tahrip eden bir olgu olmaktadır. Bu çalışmanın amacı turizm plan, program ve politikalarının incelenmesi ve bu kavramların ülkemize yansımaları yanında dünyadaki ve ülkemizdeki fiziksel planlama çalışmalarının çevresel etkilerini saptamak olmuştur. Bu amaç doğrultusunda geliştirilen tez 4 bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın 1. bölümünde konuyla ilgili kavramlar incelenmiştir. Turizm, turist ve turistik tesis tanımları ile turistik bölge, turistik bölge, turistik arz ve ürün, turizm yatırımı gibi kavramlar bu bölümde açıklanmıştır. 2. bölümde ise Türkiye'de turizm olayının gelişimi irdelendikten sonra, Antalya bölgesinin Türk Turizmindeki yeri, doğal ve tarihi özellikleri ile turistik kapasitesi araştırılmıştır. 3. bölümde turizm 'de planlama ve politika çalışmalarından bahse dilmiş ve ülkemizdeki politikalarla yasal durumun turizm çevre bağlan tısına etkileri incelenmiştir. 4. bölümde dünyadan ve ülkemizden fiziksel planlama örneklerine yer verilmiştir. Ülkemizde incelenen Güney Antalya Turizm Gelişim Pro jesi kararlarının turizm gelişimine ve çevreye etkileri incelenmiş ve projenin revizyon kararları değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda ise Güney Antalya Turizm Gelişim Projesi kapsamında bulunan alanlarda çevrenin korunması için yapılması gerekenler belirtilmiş ve çeşitli öneriler getirilmiştir. Bu önerilerin ben zer alanlarda yapılacak fiziksel turizm planlamaları için bir ışık tutacağı düşünülmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Turizm planlaması; Turizm; Güney Antalya; Turizm gelişim projeleri