Ergitme va katı hal kaynak yöntemleri ile farklı malzemelerin birleştirilmesi, mekanik ve mikroyapı özelliklerinin karşılaştırılması - Duman, Üstün (My University, 2004)
Farklı malzemelerin TIG ve sıcak basınç yöntemleri ile birleştirilmesi incelenmiştir. Atmosferik ortam şartlarının, ısı geçişlerinin ve yüklerin değişken olduğu yerlerde gereksinim duyulan birbirinden farklı metallerin birleştirilmesi, bölgesel ısı dayanımının ve uygun maliyetin arandığı kullanım alanlarında tercih edilmektedir. Hassas birleştirmelerde ergitme esaslı yöntemlerden Laser ve katı hal yöntemlerinden Difuzyon teknikleri kullanılır. Malzeme kaybının göz önüne alındığı alanlarda ise TIG, elektrik ark, MIG, MAG, sürtünme ve sıcak basınç kaynakları kullanılmaktadır. Yüksek ısı dayanımının ve şekil değiştirme oranının avantajları sebebiyle paslanmaz çeliklerin dökme demir ve imalat çelikleri ile birleştirilmesi yapılmaktadır. Malzeme kesitinin 5 mm'yi geçmediği bağlantılarda TIG kaynağı tercih edilir. Paslanmaz çeliklerin diğer çelik türleri ile TIG kaynaklarının yanında, sıcak basınç kaynağıyla birleştirilen yüksek hız takım çeliğinin ve yapı çeliğinin kaynak kabiliyetleri mekanik, mikro yapı ve makro yapı deneyleri ile incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: TIG; Katı hal kaynağı; Ergitme kaynağı; Farklı metallerin kaynağı