Yabancılara Türkçe öğretimi kapsamında Ömer Seyfettin’in bazı hikâyelerinin B1 seviyesine uyarlanması - Yılmaz, Yunus (My University, 2021)
Yabancı dil olarak Türkçe öğretimine olan rağbetin artması bu alandaki dil öğretim süreçlerini destekleyecek materyal ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi yapılırken ders kitapları tek başına yeterli olmamaktadır. Bu yüzden ders kitaplarına ek olarak dil öğretim sürecine katkıda bulunacak yardımcı okuma kitapları hazırlanmalıdır. Yardımcı okuma kitapları dil öğrenicilerinin seviyelerine uygun hazırlanacağı için öğrenicilerin gerek Türk dilini öğrenmelerine gerek Türk kültürünü daha yakından tanımalarına katkıda bulunacaktır. Türkiye’de yabancılara Türkçe öğretimi kapsamında yapılan çalışmalara bakıldığında okuma becerisini geliştirmek için hedef dil seviyelerine göre uyarlanmış okuma kitaplarının yetersiz olduğu görülmektedir. Bu yetersizlik elinizdeki çalışmanın hareket noktasını oluşturmaktadır. Yapılan literatür taramasında nicelik bakımından az da olsa B1 seviyesine uyarlanmamış çeşitli hikâyeler tespit edilmiştir. Bu çalışmada, Ömer Seyfettin’in daha önce uyarlanmamış üç hikâyesi yer almaktadır. Çalışma, yabancı dil olarak Türkçe öğretimi kapsamında Ömer Seyfettin hikâyelerinden bazılarını B1 hedef dil seviyesine göre uyarlamayı amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında seçilen hikâyelerin başlıkları şunlardır: “Gurultu”, “Türbe” ve “Bir Hayır”. Çalışmaya konu olan hikâyeler uyarlanırken önce tarama yöntemiyle B1 seviyesine uygun olmayan dil bilgisi yapıları tespit edilmiştir. Söz konusu bu yapıların tespitinde Türkiye Maarif Vakfı’nın hazırlamış olduğu Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretim Programı’nda yer alan B1 seviyesindeki dil bilgisi yapıları esas alınmıştır. İşlem esnasında ayrıca Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Metni’nde yer alan okuma kazanımları da göz önünde bulundurulmuştur. Uyarlanan hikâyelerin sonuna okuma etkinlikleri hazırlanmıştır. Böylece öğrencilerin okuma-anlama becerisinin geliştirilmesine katkıda bulunmak amaçlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021
Keywords: Ömer Seyfettin; Yabancılara Türkçe öğretimi B1 düzeyi; Metin uyarlama