İşletmelerde modern liderlik yaklaşımları ve çalışan motivasyonu ilişkisine yönelik bir uygulama - Tiryaki, Ayça (My University, 2008)
Günümüzde işletmelerin başarılarını önemli ölçüde etkileyen iki faktör ön plana çıkmaktadır: Liderlik ve motivasyon. Liderler, çalışanların motivasyonlarını pozitif yönde etkileyecek unsurları belirleyip bunların sürekliliğini temin ederek işletmenin hedefleri doğrultusunda ilerlemesini ve başarıya ulaşmasını sağlamaktadır.Tezde liderlik ile ilgili tanımlar, liderlik fonksiyonları, lider ve yönetici arasındaki farklar, klasik ve modern liderlik kuramları ele alınırken, motivasyonun tanımı ve önemi, motivasyon araçları, teorileri ve işyerinde motivasyonu etkileyen unsurlar da ayrıntılı şekilde incelenmiştir. Son olarak, konu ile ilgili durum tespiti yapmaya yönelik tanımlayıcı bir araştırmaya yer verilmiştir. Araştırmanın amacı, işletmelerde uygulanan liderlik yaklaşımları ile çalışanların motivasyonu arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu bağlamda örneklem grubu olarak, perakende sektöründe faaliyet gösteren büyük ölçekli iki kurumsal firmanın genel merkezlerinde çalışmakta olan 100 kişi seçilmiş ve elde edilen sonuçlar doğrultusunda araştırmanın amacına yönelik önceden oluşturulmuş olan altı hipotez, SPSS programının 13.00 versiyonunun içerdiği çeşitli istatistik teknikleri kullanılarak analiz edilmiş ve çıkan sonuçlar konuyla bağlantılı bir biçimde yorumlanmıştır.A ve B olarak adlandırılan şirketler, yöneticilerin ortaya koyduğu liderlik davranışları, çalışanların motivasyona ilişkin beklentileri ve mevcut motivasyon durumları bakımından karşılaştırılmıştır. Çalışanların liderlik konusunda yöneticilerine ilişkin görüşleri ile ilgili A ve B şirketi arasında anlamlı bir fark olduğu görülmüştür. Her iki şirkete ait frekans dağılımları incelendiğinde A şirketi çalışanlarının B şirketi çalışanlarına göre yöneticileri konusunda daha pozitif düşünceye sahip oldukları gözlemlenmiştir. Çalışanların motivasyon konusundaki beklentileri analiz edildiğinde her iki firma çalışanlarının da aynı beklentiler içinde oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Son olarak, çalışanların mevcut motivasyon durumu incelendiğinde A ve B işletmelerinde faaliyet gösteren işgörenlerin benzer motivasyon düzeylerine sahip oldukları görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2008
Keywords: Liderlik fonksiyonları ve kuramları; Motivasyon araçları ve teorileri; Şirket karşılaştırma