İnternet haberciliğinde görsel malzeme kullanımı üzerine göstergebilimsel bir inceleme - Kazan, Ödül (My University, 2019)
Bilginin üretim ve tanımı çağlar boyunca farklı biçimlerde yapılmış, sürekli değişmiş ve gelişmiştir. Ama tarihin hiçbir döneminde internet çağındaki kadar hızlı ve çok bilgi üretilmemiştir. Bu hız ve yoğunluk bilginin doğruluğu, gerçekliği ve geçerliliği konusunda zaten var olan endişeleri daha da artırmıştır, çünkü bilginin üretim ve sunum şekilleri, bilgi paradigmasını da radikal biçimde değiştirmektedir. Bu çalışmada geleneksel bilgi anlayışı ile internet çağının bilgi anlayışı arasındaki temel farklılıklar ele alınmakta, internet üzerinden bilgi üretim ve paylaşımının getirdiği etik sorunlar gazetelerin internet sayfalarında haber görsellerinin kullanım biçimleri üzerinden tartışmaya açılmaktadır. Böyle bir epistemolojik çözümleme için gazetelerin internet sayfalarının seçilmesinin başlıca nedeni, varoluş sebebi bilgiyi doğru ve tarafsız şekilde okura ulaştırmak olan gazetelerin internet sayfalarındaki haber görsellerinde göze çarpan manipülasyon çabaları ve etik sorunlardır. Göstergebilimin araçları kullanılarak yapılan bu çalışmada, altı farklı gazetenin internet sitelerinde aynı tarihlerde yer alan üç haberi sunarken kullandıkları görsel malzemeler çözümlenmekte, böylece bu gazetelerin haberi okuyucuya ulaştırırken uyguladığı stratejiler görünür hale getirilmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: İnternet gazetesi; İnternet gazeteciliğinde fotoğraf; Göstergebilim; Fotoğrafın tarihsel konumu