Bir likoriş üretim tesisinin termoekonomik analizi - Tezcan, Alper (My University, 2006)
Enerji maliyetlerindeki artış dolayısıyla enerji kalitesi hakkındaki çalışmalar en önemli termodinamik uygulamalarından biri olmuştur. Bu çalışmada suyun, likorişin ve şurubun değişik özeliklere haiz çeşitli noktalara göre ekserjileri üzerinde çalışılmış ve bu değerlerin bir sonucu olarak bu akışkanları kullanan makinelerin enerji verimleri hesaplanmıştır. Her nokta için ekserji analizi termodinamik prensipler kullanılarak ayrı ayrı yapılmıştır. Ekserjinin sebep olduğu ekonomik çıktılar "Thermal Design and Optimization" (Bejan,Tsatsaronis ve Moran, 1996) kitabında sunulan prensiplere bağlı kalınarak hesaplanmıştır. Bütün noktaların özeliklerine göre toplam ekserjileri hesaplandıktan sonra her bir cihaz için ekserji dengesi kurularak ortalama ekserji maliyetleri belirlenmiş, kayıp ve tahrip olan ekserjiler bulunmuş, yok olan ekserji oranı bulunarak exergoeconomik faktör çıkarılmıştır. Bütün bu verilerin doğrultusunda grafiksel olarak sonuçlar değerlendirilmiş ve cihazlar birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Düzeltme yapılabilecek noktalar ve çözüm önerileri belirtilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Teemodinamik sistemi ve çeşitleri; Kapalı sistemler için Termodinamiğin birinci yasası; Açık sistemler için Termodinamiğin birinci yasası