2-aminotiyazol ile fonksiyonlandırılmış poli(glisidilmetakrilat-di-vinilbenzen-metilmetakrilat) mikroküreli karbon pasta elektrot ile bazı ağır metallerin eser analizleri - Şar, Erdem (My University, 2008)
Bu çalışmada, süspansiyon polimerizasyonuyla hazırlanan poli(glisidilmetakrilat-di-vinilbenzen-metilmetakrilat) (GMA-DVB-MMA) mikrokürelerinin 2-aminotiyazol (ATAL) ile kimyasal olarak modifiye edilmesiyle elde edilen fonksiyonel polimerle oluşturulan karbon pasta elektrot kullanılmıştır. Elektrot üzerinde Pb2+, Cu2+, Hg2+ iyonlarının akım yokken biriktirilmesinden sonra kare dalga anodik sıyırma voltametrisi (SWASV) ile analizleri yapılmıştır. Çalışmada pasta bileşimi, önderiştirme süresi, etkin tarama hızı ve karıştırma hızı gibi parametrelerin elektrot cevabı üzerine etkisi incelenmiştir. Türlerin tayinlerinde en duyarlı ve en güvenilir sonuçları almak için uygulanan işlem optimize edilmiştir. Sentetik çözeltilerde optimum deneysel ve aletsel koşullar altında 10 dakika ön deriştirme süresi için cıva, bakır ve kurşunun belirtme sınırları (LOD) sırasıyla 12,3, 2,8 ve 4,3 µgL-1 olarak bulunmuştur. Belirtme sınırları ön deriştirme süresinin arttırılması ile geliştirilebilir. Örnek olarak 15 dakika ön deriştirme süresi için cıva ve bakır iyonları için belirtme sınırları sırasıyla 4,9 ve 1,0 µgL-1 bulunmuştur. Modifiye polimerin miktarının azaltılması ile daha iletken bir elektrot elde edilerek uygun elektrot bileşiminin bulunmasıyla alt-ppb düzeyde ağır metal iyonları için duyarlık arttırılabilir. Optimize edilen yöntem musluk suyu ve atık su örneklerinde bakır iyonu miktarlarının standart katma yöntemi ile analizine başarıyla uygulanmıştır. Sertifikalı atık su örneğinde tayin edilen bakır içeriği verilen değerle uygunluk göstermiştir. Cıva ve kurşun eklenmiş gerçek örneklere ait kalibrasyon eğrileri de çizilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: Potansiyometri; Polarografi; Sıyırma voltametrisi; Grafit elektrotlar; Kimyasal modifiye elektrotlar; 2-aminotiyazol; Karbon pasta elektrot; Kare dalga anodik sıyırma voltametrisi; Ağır metaller; Musluk suyu; Atık su