Yalova bölgesi deprem risk analizi ve deprem yükleri altında istinat yapıları incelemeleri - Sadıker, Cem (My University, 2001)
Depremlerin çoğu yerkabuğundaki deformasyonlardan meydana gelmektedir ve tektonik kaynaklıdır. Günümüzde, tektonik hareketlerin sebepleri en iyi şekilde Plaka Tektoniği Teorisi ile açıklanmakta olup, tektonik depremler çoğu kez jeolojik faylar boyunca yer alan kaymalar ile aktive olmaktadırlar. Bu davranış, tektonik hareketler sırasında biriken gerilmelerden enerji boşalması neticesinde ortaya çıkmakta olup, bazen bütün fay hattı boyunca zincirleme bir reaksiyon meydana gelmektedir. Türkiye Alpin Kuşağı'nda yer almaktadır ve Kuzey Anadolu Sismik Zonu çok eski zamanlardan beri sismik olarak aktif olmuştur. Depremlerin önceden bilinememesi ve belirsizliklerini koruması depreme dayanıklı yapı tasarımında ihtimal hesaplarının önemini arttırmıştır. Bu bölgede ve her yerde meydana gelebilecek depremlerin ihtimali, risk analizleri yapılarak önceden tahmin edilebilmektedir, fakat zeminlerin ve yapıların, dinamik yükler karşısındaki davranışında ve zemin-yapı etkileşiminde hala belirsizlikler mevcuttur. Bu çalışmada sismotektonik yöre olarak, 28°- 31° doğu boylamı ve 40- 41.5 kuzey enlemi arasında kalan Yalova ili ve geniş çaptaki çevresi seçilerek bu bölge için 101 senelik tarihçe (1900-2000 yıllan arası) göz önüne alınmış, yapılan deprem risk analizi sonucunda değişik episantr uzaklıklarına bağlı olarak, belirlenen yıllık risk oranlan için maksimum ivme ve deplasman değerleri tahmin edilmiştir. Elde edilen bu sonuçlarla değişik zemin parametreleri için istinat duvarlarına etki eden yanal toprak basınçlarında deprem sırasında meydana gelen dinamik yükler hesaplanmış ve grafikler yardımıyla ortaya konmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Türkiye’nin genel jeolojik yapısı; Deprem hareketi; Yanal zemin basıncı; İstinat duvarları