Sanatçı müzeleri: Müzeolojik bağlamda bir değerlendirme ve Türkiye için model önerisi - Varol Akçe, Neslihan (My University, 2011)
Bu çalışma, sanatçı müzesi kavramını ve uygulama biçimlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla, çalışmada, Türkiye'de plastik sanatlar alanında eserler üretmiş sanatçılara adanan tüm müzeler detaylı olarak incelenmiştir. Çalışmada, plastik sanatlar alanında eserler üretmiş sanatçıların müzelerine odaklanılmıştır. Bu bağlamda, sanatçı müzesi olgusu kavramsallaştırılmış, benzerlik ve farklılıklarından yola çıkılarak bu müzelerin türleri incelenmiş, yapısal ve işlevsel özellikleri örnek uygulamalar ve müzeolojik kıstaslarla ele alınmıştır. Türkiye'deki tüm sanatçı müzelerinin, müzenin temel özelliklerinden biri olan süreklilik ilkesini tehdit eden unsurlarla işletildiği sonucu, araştırma sürecinde ortaya çıkan ve teze yön veren önemli bir bulgudur. Bir sanatçının yaşamını, sanat dünyasını, yapıtlarını, yaşadığı dönemi diğer müzelerden farklı bir biçimde tek bir sanatçıya odaklanarak, onun eserleri ve kişisel eşyalarıyla onu anlamada izleyiciye yeni bir dünya yaratan bu müzelerin toplumsal ve kültürel faydası şüphesiz çok yönlüdür. Sonuç olarak, bu müzelerin açılması için harekete geçen girişimleri destekleyecek kaynakların yaratılması, ilgili hukuki düzenlemelerin bu müzelerinin işleyişlerini kolaylaştıran unsurlarla yeniden düzenlenmeleri gerekmektedir. Gün geçtikçe sanatçı müzelerine artan ilgi, bu müzelerin sürekliliğini sağlayacak tüm bileşenleri tanımlamayı ve karşılaşılan sorunları çözüm yolunda temel adımların atılmasını gerekli kılmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2011
Keywords: Sanatçı müzesi; Ev müzesi; Atölye müzesi; Sanatçıya adanan müze; Sanat yapıtı olarak müze; Kişisel müze; Monografik müze