Tiyatro üzerinden Türkiye modernleşmesi - Alabora, Mehmet Ali (My University, 2004)
Sanat ve Tasarım Fakültesi, Yüksek Lisana Tea Türkiye'de günümüze uzanan tiyatro anlayışının çıkış noktalarının ve oluşum sürecinin hangi tarihsel süreçte gerçekleştiği Türkiye modernleşmesi açısından incelenmiştir. DisipHnlerarası bir çahşma anlayışı güdülerek Türk tiyatro tarihine ilişkin orjinal kaynaklar ve kaynak kitaplar ile sosyal bilimlerden ve diğer sanat alanlarındaki kaynaklardan faydalımlmış, Türk tiyatro tarihine eleştirel bir bakış açısı getirilmeye çalışılmıştır. Bugün gelmen noktanın befirleyicisinin, erken Cumhuriyet Türkiyesi'nideki modernleştirici efitin fikirleri doğrultusunda oluşturulmuş Batılılaşma paradigmasının, tiyatrodaki yanısıması olduğu anlaşılmıştır. Bu bilgiler doğrultusundan bugünden yarma yeni bir düşünce tarzına yönetebilmek için öneriler getirilmiştir. Anahtar Kelimeler: Türk Tiyatrosu, Türkiye, Cumhuriyet, Batılılaşma, modernleşme, paradigma, tiyatro
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2004
Keywords: Türkiye cumhuriyeti ve batılılaşma paradigması; 19yüzyılın ikinci yarısında türk tiyatrosu; Cumhuriyet tiyatrosu ve batılılaşma paradigması