Isparta'da konutun değişim süreci : geleneksel konuttan toplu konuta - Sezgin, Hüseyin (My University, 1993)
İsparta'da günümüz konut oluşumunun bir örneği olan Anadolu Mahallesi 'nde toplu konut değerlendirmesi yapabilmek ve bugünkü örneklere gelinceye kadar, konut tipleri ile konut dokusunun değişimlerini kronolojik olarak irdeleyip, karşılaştırmayı amaçla yan bu çalışma dokuz bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, çalışmanın amacı ve problem alanı açıklanmıştır. Burada çalışmayı oluşturan örnekleme yeri olarak İsparta il merkezi düşünülüp, şehir hakkında tanıtıcı bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde, gelişim süreci içindeki çeşitli konut tipleri ve dokuları dönem dönem irdelenerek sınıflandırılmasına gidilmiştir. Bu sınıflandırmada konuttaki değişimi etkileyen çeşitli kriterler irdelenmiştir. üçüncü bölümle beraber, kronolojik olarak birinci dönemi temsil eden geleneksel konut dokusu ve birim tiplerinin tek tek örnekleriyle mimari açıdan açıklanmasına geçilmiştir. Özgün örnekler plan şemaları ve fotoğraflarla belgelenmiştir. Dördüncü bölümde, İsparta'da geçiş dönemi konut dokusu ve birim tiplerini ikiye ayırarak, geleneksel evden ilk kopuşlar ile apartmanı aşmaya ilk hazırlıklar adı altında ele alınmıştır. Beşinci bölümde, İsparta'da 1970-1985 yılları arası kent merkezi ve yakın çevresindeki apartmanlaşma incelenmiştir. Altıncı bölümde, İsparta 'da 1985 sonrası oluşan kent dışı site ve kooperatiflerden, Anadolu Mahallesi örneği gene mimari açıdan çeşitli yönleriyle irdelenmiştir.Yedinci bölümde »geleneksel evden kent dışı sitelerdeki apartman birimlerine geçişte oluşan geleneksel ile günümüz apartmanı aşma tipi planda yeni ve aynı kalan öğelere yer verilmiştir. Sekizinci bölümde, konut geleneğinde toplu konuttan önce oluşan konut dokusu ve tiplerinin anlatımı toparlanarak, günümüzdeki toplu konut sorununa çözüm önerileri getirilmiştir. Tartışma ve sonuç bölümünde, geleneksel konuttan bugüne tüm konut dokusu ve tiplerinden sonra, sonuç olarak oluşan iki değişik (geleneksel ev ile apartmanı aşma) konut tipi çalışmamızın ana savını oluşturmuştur. Ayrıca önerilere de yer verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993
Keywords: Kapsam ve yöntem; Isparta’da geleneksel konut dokusu birim tipleri; Isparta’da geçiş dönemi örnekleri; Isparta’da 1970-1985 yılları arası kent merkezi ve yakın çevresindeki apartmanlaşma; Isparta’da kent dışı site ve kooperatifler (anadolu mahallesi örneği)