Nesneye yönelik yazılım geliştirmede kalite ölçütlerinin incelenmesi - Ertemel, Hüsniye Özlem (My University, 2009)
Yazılım kalitesi kavramı, halen belirsiz ve farklı kişilere farklı anlamlar ifade eden birkavramdır. Geliştiricinin bakış açısıyla ya da içsel bakış açısı ile kalite, maliyet ve gecikmenindoğru tahminine, daha kolay teste, daha iyi bakıma giden yoldur (Baldassari vd., 2004).Kullanıcı tarafından ya da dışsal bakış açısı ile bakıldığında ise kullanım kolaylığı, estetik,anlaşılabilirlik vb. kavramlar ifade edebilmektedir.Yazılım uyumu (cohesion), yazılımın içsel kalite özellikleri arasında önemli bir yere sahiptir.Nesneye Yönelik Programlama yaklaşımı için önemli bir kalite faktörü olan yazılım uyumu,bir modülün elemanlarının birbirine aitliğinin derecesi olarak tanımlanabilir. Bir sınıftakimetotların uyumlu olması tercih edilen durumdur. Yüksek uyum sayesinde yenidenkullanılabilirlik ve anlaşılabilirlik artar. Uyum eksikliği ise, sınıfların iki veya daha fazla altsınıfa ayrılmaları gerekliliğini gösterir. Düşük uyum, karmaşıklığı arttırarak geliştirmesürecindeki hataların olma olasılığını arttırır.Literatürde yazılım kalitesini değerlendirebilmek amacıyla yazılım kalite faktörlerini gözönüne alan ölçütler önerilmiştir. Yazılım kalitesinin ölçümü yazılımın birçok yöndendeğerlendirilmesi ve iyileştirilmesine olanak tanıması nedeniyle önem arz etmektedir.Yazılım kalitesi faktörlerinden uyum konusunda, yazılımların uyumunu değerlendirebilmekamacıyla kullanım amaçları esas alınarak ve farklı yaklaşımlar kullanılarak pek çokölçüt/ölçüt kümesi önerilmiştir. Ölçütlerin çoğunun deneysel olarak geçerlenmemesi ve halenstandart kabul edilen ölçütlerin bulunmayışı bu alanda yeni çalışmalara ihtiyaç olduğunugöstermektedir.Bu tez kapsamında literatürde bulunan mevcut yapısal uyum ölçütleri incelenmiş, örnekleryapılarak değerlendirilmiştir. Ölçütlerin incelenmesiyle yeni sınıflandırma kriterleribelirlenmiş ve her bir ölçütün belirlenmiş sınıflandırma kriterlerine göre bir sınıflandırmasıyapılmıştır.Bu tez çalışmasında nesneye yönelik yazılımların yaşam döngüsünün her aşamasındakullanılabilecek bir uyum ölçütü olan COMIAS (Cohesion Method Atrtibute Sharing)tanıtılmakta, teorik geçerlemesi yapılmakta ve ilk deneysel geçerlemesine yer verilmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: 1Yazılım uyum ölçütlerinin kullanım amaçları; 2ny proglamada yapısal benzerlik uyum ölçütleri