Farklı zemin sınıfları ve farklı perde tiplerine göre yüksek yapı güçlendirilmesi ve bunların karşılaştırmalı analizi - Çetinkaya, İnan (My University, 2002)
1975 yönetmeliğine göre yapılmış bir yüksek yapı projesinin incelenmesiyle proje bazındaki hatalar tespit edilmiştir.98 yönetmeliğine göre muhtemel yetersizlikler göstereceği aşikar görülmüş ve yapının mevcut yönetmelik ve standartlar dahilinde projesi tekrar girilip analiz edilmiştir. Yapıya ait projede zaten bu bitirme tezinde kullanılan paket programın o dönemki sürümüne aittir. Analiz sonucunda görülen yetersizliklerin yok edilip yapıyı mevcut yönetmeliğinde öngördüğü bugünkü güvenlik mertebesinin üzerine çıkarabilecek, olası hataları lokal sınırlarda tutabilecek bir takviye yöntemi olan perde yerleşimine karar verilmiştir. Yapı, 2 farklı zemin sınıfi için (Zl ve Z2) ve farklı 2 tip perde yerleşimi yapılarak mevcut yapı çözümüyle 5 kez analiz edilmiştir. Perde takviyelerinin yanı sıra yapıda mantolama yöntemine de gidilmek suretiyle yapıda olası deprem yüklerinin en az %70 'ük kısmının perdelerle taşınacağı tespit edilmiştir. Elde edilen analiz sonuçlarına göre Zl ve Z2 zemin sınıflan için uygun perde yerleşiminin hangisi olabileceği, Periyotların Karşılaştırılması, Göreli Kat Ötelemelerinin Karşılaştırılması, Düzensizliklerin Karşılaştırılması, Kolon ve Perde Kapasitelerinin Karşılaştırılması, Metrajların Karşılaştırılmasıyla belirlenmiştir. Bu yapıda, Burulma rijitliği açısından daha etkin olacak olan L tipi perde yerleşiminin aslında I tipine göre elverişsiz olduğu görülmüştür.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Yapı hakkında; Uygulanacak yönem seçimi; Güçlendirme projesinin ilkelerinin belirlenmesi