Yakıt pilleri için empedans kaynaklı inverter tasarımı ve bir uygulama devresinin gerçekleştirilmesi - Erdör Türk, Betül (My University, 2008)
Yakıt pilleri (yakıt hücreleri), kimyasal enerjiyi herhangi bir dönüşüm prosesi olmaksızın doğrudan elektriksel ve ısıl enerjiye dönüştüren elektrokimyasal güç kaynaklarıdır. Yakıt pili sistemleri, taşınabilir elektronik sistemlerden, elektrik santralleri uygulamalarına kadar ihtiyaç duyulan gereksinimleri karşılayabilecek niteliktedirler.Yakıt pili tabanlı bir güç sistemi, yakıt pilinin üretmiş olduğu DC elektriksel gücü, yerleşik veya taşınabilir yüklerde, otomotiv uygulamalarında ve elektrik şebekelerinde kullanıma uygun AC veya DC güce çeviren güç koşullandırma ünitelerine ihtiyaç duymaktadır.Bu tez, yakıt pili uygulamalarında kullanılan ve empedans kaynaklı inverter olarak adlandırılan bir inverter yapısı üzerine odaklanmaktadır. Empedans kaynaklı inverter, geleneksel gerilim ve akım kontrollü inverterlerin yapısal sınırlamalarını ortadan kaldırarak yeni bir güç çevrim konsepti sağlamaktadır. Tez çalışmasında sırasıyla, bu topolojiye ait olan çalışma prensibi, simülasyon ve uygulama devresine ait deneysel sonuçlar verilmektedir.Anahtar kelimeler, Yakıt pili, Güç elektroniği, Güç koşullandırma, Empedans kaynaklı inverter, Dönüştürücü
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: YAKIT PİLİ SİSTEMLERİ; REZONANS FAZ KOLLU İNVERTER; EŞDEĞER DEVREÇALIŞMA PRENSİBİ VE KONTROL