Ekmek fırınlarında enerji ekonomisi - Sevindir, Mustafa Kemal (My University, 1999)
Dünyadaki enerji kaynaklarının ekonomik olarak kullanılması konusunda artan hassasiyetle birlikte Türkiye'de de enerji geri kazanım sistemlerine önem verilmiştir. Bu çalışmada, ekmek pişirilme aşamasma gelinceye kadar ki kullanılan ekipmanlar, pişirme fırını hakkında açıklayıcı bilgiler verilmiştir. Çalışmamıza temel teşkil etmek üzere döner arabalı bir ekmek fırını ele alınmış bu fırında firm içi sıcaklıklar ve baca gazı sıcaklıkları ölçülmüştür. Bu ölçümlere göre baca gazı sıcaklıklarının yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bacayı terk eden yüksek sıcaklıktaki atık gazların ısısından faydalanmak için örnek sistem dizaynı, termik hesapları yapılmış ve ilk yatırım maliyeti hesaplanmıştır. Yapılan hesaplarla sistemin ekonomik olduğu ve uygulanabilirliği konusunda bir sonuca varılmıştır ve sistemin kendisini iki günde amorti edebildiği bulunmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Ekmeğin özellikleri fırın tanıtımı; sistemin tanıtılması; endüstriyel fırınlarda bacayı terk eden duman gazlardan (atık ısıdan) istifade imkanları; ısı transfer teorisi