İstanbul Büyük Çukur Han ve çevresi koruma projesi - Kara, Bülent (My University, 1997)
İstanbul sürekli değişim gösteren kalabalıklaşan bir şehrimiz. Buna paralel olarak nüfus artışıyla görülen hızlı kentleşme, yapıların gün geçtikçe yozlaşmasına neden olmaktadır. Eminönü, İstanbul'un tarihi en eski tarihi yerleşim bölgelerinden biri. Bizans'tan bugüne kadar farklı evreler geçirmesine rağmen işlevini yitirmemiştir. Kuzeyde Haliç surları, önemli limanlan ve ticaret kolonileri yer alıyordu. Osmanlılarda liman ve ticaret bölgesi olarak yine işlevini sürdürdü. Daha sonra, son yüzyıllardaki yıkımlar ve yeni yol yapımı liman özelliğini yitirmesine sebep oldu. Hala toptan ticaretin yapıldığı bu bölge, İstanbul'un en işlek trafik ve ticaretine sahiptir. Böyle bir bölgede yoğunlaşan, tarihi ticari yapıların daha işlevsel ve sağlıklı bir kullanımı olması gerektiği kaçınılmazdır. Yeni Cami'den Rüstem Paşa Camine kadar olan kısmı içine alan çalışmada, ticaret bölgesi olan bu alan, tarihsel gelişimi, coğrafi ve sosyal özellikleri araştırılmıştır. Tek yapı ölçeğinde Büyük Çukur Han mimarisi incelenmiş, mevcut verilerden yola çıkarak tarihsel sonuçlara varılmaya çalışılmıştır. Sonuçta yapı ve yakın çevresi için koruma ve değerlendirme önerisi geliştirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: İstanbul Büyük Çukur Han; Alışveriş; Rüstem Paşa yapılar topluluğu