Nötron bakımından zengin atom çekirdeklerinde dev ve cüce rezonansların incelenmesi - Şahin, Ersin (My University, 2009)
Bu çalışmada, nötron bakımından zengin atom çekirdekleri 68 Ni,112Sn,114 Sn,180 Sn ve 208 Pb ağır çekirdek için Dev Dipol Rezonans (GDR) ve Cüce Dipol Rezonans (PDR) değişik nükleon-nükleon etkileşimi olan Skyrme kuvvetleri (Skm*, SLy5, SLy7 ve KDEO) kullanılarak hesaplanmıştır. Hesaplamalar, koordinat uzayında özuyumlu alan teorisi olarak bilinen Hartree-Fock (HF) ve Bağımsız Faz yaklaşımı (RPA) yöntemleri kullanılarak yapılmıştır. Yapılan hesaplar sonucu, farklı Skyrme kuvvetleri için PDR şiddet değerlerinin genelde deneysel verilerle uyuştuğu gözlenmiştir. Diğer yandan, GDR şiddet değerleri SLy7 ve KDE0 etkileşimi için deneysel verilerle daha uygun olduğu görülmüştür. Aynı zamanda, dev ve cüce dipol rezonansların hesapları T=0 MeV ve T=2 MeV sıcaklıkları için karşılaştırılmıştır. PDR ve GDR şiddetlerinin sıcaklığa hassas olarak bağlı olduğu ve özellikle de PDR için, kolektif etkilerinin T=4 MeV de tamamen kaybolduğu görülmüştür
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Cüce dipol rezonans; Dev dipol rezonans