Aydınlatma sistemlerinde kalite, enerji verimliliği ve modelleme - Özenç, Serhat (My University, 2007)
Aydınlatma sistemleri ışık kaynağından elektriksel ekipmanlara, optik tasarımdanmodellemeye, kontrol çözümlerinden bakım ve yenileme konularına kadar birçok konubaşlığını bünyesinde barındıran geniş bir değerlendirme alanına sahiptir. Sistem tasarımıbütün bu konu başlıklarını içereceğinden tasarımcının tüm detaylara ve bu detayların sistemüzerine etkilerine hakim olması gerekmektedir.Aydınlatma sistemleri konusunda iyi bir tasarımcı olabilmenin temelinde malzeme bilgisininyanı sıra uygulama ve ekipmana ait parametrelerin ve sistem üzerine etkilerinin iyi bilinmesiyatmaktadır. Verimlilik en basit anlamıyla bir ekipman ya da ekipmanların meydana getirdiğisistemlerin etkinlik faktörü olarak tanımlanabilir. En basit sistemlerde bile sistem verimliliğitek bir parametreye bağlı olarak değişim göstermeyecek ve parametrik etkilerin sonuçlarıdiğer faktörlerin etkilerine göre büyük farklılıklar gösterebilecektir. Özellikle aydınlatmasistem bileşenleri arasında büyük boyutlarda kalite ve verimlilik farklılıklarıgörülebilmektedir. Genel olarak güncel teknolojilerin tamamı daha verimli ve daha uzunömürlü bir altyapı konulmasına yönelik olarak gelişim göstermektedir. Bu nedenle de kaliteve verimlilik konularının ön planda olduğu uygulamalarda güncel teknolojilerin yer almasıkaçınılmaz olacaktır.Verimli bir sistem alt yapısının beraberinde uzun ömürlü bir alt yapı kurulumunun temelindeekipmanların çevresel uyumlulukları ve kaliteleri de büyük önem taşıyacaktır. Bu konu sistemverimliliğinin sürekliliğinin sağlanması konusundaki en temel faktördür. Verimliliğinsürekliliği zaman, çevresel ve diğer faktörlerin etkilerine bağlı olarak büyük farklılıkgösterebilmektedir. Verimlilik konusu içerisinde elbette ki kayıplar ve tasarruf konuları da yeralmaktadır. Bakım ve yenileme konularında yapılacak yaklaşımlar sonucu bu noktada görülenkayıpların minimize edilmesi ve sonuç olarak daha verimli ve uzun ömürlü bir altyapıkurulması mümkün olabilecektir. Kontrol sistemleri ve tasarruf konuları da tasarımın önemliana maddelerindendir. Fakat doğru sistem tasarımının ilk aşamasını verimli bir alt yapıkurulumu oluşturmaktadır. Tasarruf ancak verimli bir sisteme yönelik tüketimin sınırlanmasıamacıyla kullanıldığı zaman bir anlam taşıyacaktır.Anahtar kelimeler: Aydınlatma sistemleri, enerji verimliliği, kalite, bakım
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: AYDINLATMA SİSTEMLERİ; VERİMLİLİK YAKLAŞIMLARI VE MODELLEMELER; ELEKTRİKSEL EKİPMAN KAYIPLARI