Elektrik üretiminde güneş enerjisi kullanımı yatırımlarının finansal modellemesi - Keser, Ufuk (My University, 2010)
Son yıllarda yaşanan enerji darboğazı ile fosil yakıtların çevreye vermiş oldukları zararlar, insanoğlunun birincil enerji kaynaklarına alternatifler aramasına ve yenilenebilir enerji ile ilgili çok ciddi çalışmalar yapılmasına neden olmuştur. Dünya'da birçok ülke yenilenebilir enerjilerle ilgili teşvik mekanizmaları oluşturmuşlardır. Ülkeler aralarında imzaladıkları protokollerle, sera gazı emisyonunu engellemeye çalışmaktadırlar.Dünyada bunlar olurken ülkemizde de yenilenebilir enerjilerle ilgili çalışmalar yapılmaya başlamıştır. İlk olarak 2005 yılında yenilenebilir enerjilerle ilgili bir kanun hazırlanmış ve günümüze kadar çeşitli değişikliklerle gelmiştir. Fakat şu ana kadar bu kanun güneş enerjisini destekleyici nitelikte olmamıştır.Bu çalışmada güneş enerjisine verilmesi muhtemel teşvik mekanizması ile Türkiye'de bu tarz bir yatırımın karlı olup olmayacağı araştırılmıştır. Örnek bir güneş enerjisi santralinin Hatay ilinin Karaağaç belediyesine kurulacağı öngörülmüştür.Yapılan teknik ve finansal değerlendirmelerde Hatay ili ile birlikte özellikle Türkiye'nin güneyinin bu tarz bir yatırım için uygun bir yer olduğu sonucuna varılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2010
Keywords: Araştırmanın uygulaması; Türkiye’nin enerji kaynakları; Güneş enerjisi teknolojileri